Vår förra universitetsledning var ju relativt förtjust i universitetsrankningar och vårt universitets kräftgång under dess egid rapporterades årligen. Jag är själv djupt skeptisk mot dessa främst kvantitativa övningar, men kan nu inte låta bli att använda Times Higher Education senaste fynd om Lunds universitet i jämförelse med andra universitet för att diskutera hur våra olika fakulteter bidrar till upp- eller nedgångar i rankinglistorna. Här finns nämligen lite olika listor som kan jämföras. Det visar sig att rankningen över universitet med avseende på "life sciences" placerar Lunds universitet på en hedersam 60:e plats. Rankningen över "physical sciences" ger en nästan lika god 68:e plats. "Engineering & Technology" får 79:e plats i sin rankning. Värre är det för "clinical, pre-clinical and health", jag tolkar det som medicinska fakulteten. De får en mer blygsam 86:e plats.
Hur går det då för de små och svårt underfinansierade samhällsvetenskapliga och humanistiska fakulteterna inklusive Ekonomihögskolan och teologer och religionsvetare? Enligt den allmänna uppfattningen här på universitetet är ju de sänken i sådana här sammanhang, något som man gör bäst i att räkna bort om inte hela universitetet ska ligga och skramla bland University of Groningen, University of York och andra universitet som universitetsledningen aldrig skulle komma på tanken att besöka vid någon av sina årliga utrikes så kallade dekanresor, egentligen förklädda middagsbjudningar med turistiska inslag.
Jodå, "social sciences" hamnar inte alls på topp-100 i sin kategori så där för kritikerna vatten på sin kvarn. Men "Arts & Humanities" hamnar på 74:e plats före både LTH och medicinska fakulteten. Skulle man våga sig på övningen att jämföra placeringar från de olika rankningslistorna skulle alltså inbördes ordningen bland våra fakulteter alltså bli: "life sciences", "physical sciences", "Arts & Humanities", "Engineering & Technology", "clinical, pre-clinical and health" och sist "social sciences". Tillsammans ger det Lunds universitet 119:e plats bland alla världens universitet generellt. Här finns uppenbarligen något att fundera över för alla de som tror att rankningar visar kvalitet och att vi borde omfördela resurser delvis baserat på hur olika ämnen och fakulteter klarar sig i dessa listor.
Lek nu för ett ögonblick med tanken på att vi skulle vikta fakulteternas placeringar med de resurser som står till de olika fakulteternas förfogande. Då skulle ordningen bli en annan. Det kan vara något ytterligare att fundera över för alla de som använder universitetsrankningar som en måttstock för hur bra eller dåligt arbetet går.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar