Jag har hyrt en lägenhet av Lunds universitet under hösten och flyttar nu ut. Det var en tänkvärd erfarenhet. Redan när familjen med två vuxna och två barn flyttade in efter sommaren uppstod problem. Det var dåligt städat och vi klagade på det. Då visade det sig att vi egentligen inte fick hyra alls eftersom jag har fast anställning vid universitetet. Enligt högskoleförordningen (tror jag) får universitet och högskolor inte äga och hyra ut bostäder med undantag för gästlärare, alltså skulle vi åka ut redan efter en dag i lägenheten. Vi blev förstås förtvivlade eftersom vi inte hade någon bostad alls att flytta till. Det hela var också konstigt eftersom jag flera gånger sagt att jag var anställd vid universitetet och eftersom jag använt tjänsteepost och tjänstetelefon i mina kontakter med uthyrningsavdelningen. Vår förtvivlan innebar i alla fall att vi fick stanna kvar mot regelverket (misstänker att ingen utom vi och närmaste tjänsteman på universitetet kände till detta förhållande).
Nu har vi alla fall flyttat ut och jag kan konstatera att detta inte var någon bra erfarenhet. Det var som sagt dåligt städat när vi flyttade in. Enligt kontraktet skulle lägenheten vara på 106 kvadratmeter, men det kan den omöjjligen ha varit. Massor med dödytor p.g.a. en stor trappa och sneda tak. En uppmätning hade säkert givit betydligt färre kvadratmeter, lägenheten passar utmärkt som exjobb på LTH:s lantmäteriutbildning. Visst var det fint och charmigt med takbjälkar och allt. Men precis som i de gamla allmogestugorna på landet var här extremt trångt för en två-barnsfamilj trots att här fanns fyra sängar i två sovrum. Hyran på 9500 kr månaden antyder också att detta inte var tänkt för ensam forskare utan för tre eller fyra personer.
Dessutom var köket extremt opraktiskt med lite kyl, anpassad för två snarare än fyra. Till detta fanns bara en pyttig spis med tre plattor och liten diskmaskin som vi fick köra en eller två gånger om dagen. Trots detta fanns gott om tomma ytor, en hel vitkalkad vägg utan ett enda skåp. Man kan konstatera att det var extremt dåligt planerat med mycket tom plats samtidigt som det var trångt i de skåp som kunde nås utan att man klättrade på stolar och annat. Jag misstänker att det hela hängde samman med att det var arkitektritat. Här gick uppenbarligen form före innehåll fast svårigheten ju ligger i att kombinera dessa båda storheter. Utrymme för ytterligare ett exjobb på annan LTH-utbildning uppenbarligen.
Till detta kom den dåliga standarden. Hål i stoppningen på de luggslitna möblerna så att det billiga skumgummit hängde ut och som inte kunde fixas eftersom lägenheten alltid var bokad. Blandaren i en av de två duscharna var trasig och gick bara på gejserhett vatten. Skulle man bada i badkaret fick man ta en gryta och ösa i kallvatten från handfatet bredvid. En lysrörsarmatur var trasig. Efter några månader började det nyinstallerade brandlarmet låta helt utan anledning och trots en lagning med avancerad elektronisk felsökning var vi tvungna att stänga av det. När det sedan blev kallt på hösten visade det sig att värmeanläggningen var totalt underdimensionerad. I det kallaste rummet, vårt sovrum, fanns inte ens element. Vi hade under tretton grader i sovrummet när vi vaknade på morgonen... Vi var tvungna att köra värmefläkten alla timmar vi var hemma och vakna vilket ju är lite jobbigt med tanke på ljudet. Kanske var det därför duschen endast gick att köra på hetvatten....
Det är tur att universitetet inte får syssla med ägande och uthyrning av bostäder, hade nog varit ännu bättre om de inte fått skriva hyresavtal heller med tanke på Medicon Village.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar