Nu har jag samlat på lite erfarenheter av representation i
Lund, en gren som man kan utveckla i många olika riktningar. Det första jag
kan konstatera är att utbytet, med risk för att låta väl stockholmsk, är lite
påvert. Det gör att många tar det enkla alternativet, nämligen restaurangen på
Klostergatan som ju är ett säkert kort och dessutom kan hänfalla åt lite
svenskt ibland. Samtidigt kan det ofta kännas ooriginellt. Ganska likt med
samma för- och nackdelar tycker jag att restaurangen Les Halles (vilket namn...) i den nybyggda delen av
saluhallen med glasvägg mot Mårtenstorget är. För den som vågar bara lite mer kan man väl försöka
Stortorget om man bara säkerställer att det inte är helg och man riskerar hög
musik. Dessa tre är lika, mycket lika. Jag är faktiskt inte säker på att jag
skulle kunna säga vilken restaurang jag befann mig på utifrån en titt i en
anonymiserad meny. Förmodligen en indikation på att jag har en hel del
mer att lära på detta område.
Mellan Fiskargatorna finns också den där grekiska (Mediterranean) och den
där italienska krogen (Italia, hur fantasilösa får restaurangnamn i denna stad egentligen vara). Den italienska är
avgjort bättre än den grekiska och om man vågar representera på italienska är
nog den att föredra. Om man så går vidare mot järnvägsstationen finns förstås
Gambrinus på Grand Hotel. Åter lite tråkigt tycker jag och noterar att det bara
är sällan som man hamnar här. Förmodligen för att de som varit i Lund ett tag
tröttnat och kanske också för att några har fått för sig att det chanserat. Det
är i alla fall vad jag hört. I denna del av staden finns ju också den där
brittiska puben tvärs över gatan från Grand. Kanske kul för en brittisk
besökare att kunna ta en pint på en obekväm stol som med lite fantasi kan kännas hemtamt. Men barkillens trevlighet är mer insmickrande än genuin. Han var mer intresserad av sin mobiltelefon än av gästerna när jag var där. Och maten
ska man undvika. Detta gäller också den klassiska kinesiska krogen Tatung på samma
sida Klostergatan. Min bättre hälft började faktiskt skratta en gång när jag skulle dit för att bli bjuden på middag. Hit kan man väl gå av nostalgiska skäl, inte det sämsta. Men Ming Palace på Lilla Tvärgatan bör man undvika till varje pris. Har faktiskt ätit förbeställd Pekinganka där (inte min idé). Nu hjälpte det inte att de var beredda, misslyckandet var i alla fall kapitalt. Här
bör nämnas att jag även varit på den indiska restaurangen Tandoor på Bantorget, och faktiskt suttit i den där uppbyggda hyddan i mitten. Nej, ingen lyckad kväll det heller. Har också en gång varit på Bantorget 9, det var bra då. Men jag kan notera att ingen ännu kommit på tanken att gå dit med mig. Kanske ett tecken på att det är lite mer stil där...
Om man sedan vandrar vidare längs järnvägen finns Hotel
Lundia, lika slätstruket som Stortorget och allt annat på kvällarna, men som
det visar sig omättligt populärt som representativt lunchställe. Och
visst, varför inte även om man inte ska behöva två portioner dagens för att bli mätt. Här
skulle jag absolut välja Klostergatans Fisk före Hotel Lundia på lunch om jag
kunde välja en tid före eller efter rusningen så att jag visste att det fanns
bord. Och faktiskt skulle jag också gärna representera på Govindas om det var
något gäst jag kände och som jag visste skulle uppskatta maten och atmosfären.
Govindas är åter på banan med riktigt bra mat om man tar det för vad det är…
billigt och tomtigt. Och varför lunchrepresenterar aldrig folk på Carlssons Trädgård på Mårtenstorget, är det närheten till pundarna på busstorget nedanför som stör, nej det kan det väl ändå inte vara.
Om man sedan tar sig tillbaka in mot domkyrkan är förstås
Mat & Destillat den populäraste representationsrestaurangen sedan
det öppnade för något år sedan. Den är bra, men ändå inte så bra som
priserna indikerar. Trots allt kanske bästa stället att representera på i Lund
när det handlar om folk från andra länder som man inte riktigt känner sedan
tidigare. Här finns ju också den där bra sushirestaurangen. Ytterligare ett
riktigt bra lunchalternativ för alla andra än japaner förstås. Genom Lundagård
finns ju också Kulturen. Här var jag en gång på middag när de fortfarande var
torrlagda. Märklig upplevelse, men ändå helt OK. Nu har de åter fått tillstånd
och lunchbufféerna kan vara något för den hungrige om fokuserar på det
vegetariska. Jag är inte jätteimponerad av köttet som ligger uppdukat här. Och
på kvällarna… njaee, som så många andra ställen är det bara för ödsligt.
Jaha, så långt kan man konstatera att det finns en hel del
att välja på, men att det mesta är oerhört lika. Vi får inte heller glömma den
bort den franska krogen på Östra Vallgatan, jag tror den heter S:t Michel. Här
har jag själv ätit gott bland stenvalven även man luktade hårdstekt anka hela vägen hem, det måtte vara något fel på ventilationen. Andra säger dessutom att det inte varit bra så det är nog
lite ojämnt. Sedan finns förstås restauranger utanför Lund för den lite mer
äventyrlige. Dalbys gästis är absolut ett jättebra alternativ om man vet hur
man tar sig dit och hem igen med äran och gäster i behåll. Malmö… märkligt egentligen
att lundensare så sällan verkar representera i Malmö. Utbudet är tveklöst
större, bättre och mer varierat. Och sedan Köpenhamn förstås. Jag har faktiskt
tagit mig ända hit, men då hade vi förstås andra ärenden i staden. På kvällen
var i alla fall middagen på Café Teatret på Skindergade bättre än något jag ramlat på i Lund än.
Tråkigt att vara så negativ. Dock har jag hittat en lösning ur dilemmat. Jag tar helt enkelt tjuren vid hornen och letar upp en restaurang som har mat från det land gästen kommer. Sedan kan vi tillsammans förundras över tolkningar och "appropriations". För en tid sedan tog jag t.ex. ut en österrikare till Rauhrackel, vilket både han och jag tyckte var roligt och trevligt. Jag skulle förstås inte ta en indier till Tandoor eller en thailändare till Royal Thai på Mårtenstorget även om jag ätit gott där. Där skulle det trots allt bli lite för mycket av Lunds avigsidor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar