De åsikter som uttrycks här är mina egna och representerar inte på något sätt Lunds universitets e

De åsikter som uttrycks här är mina egna och representerar inte på något sätt  Lunds universitets e
De åsikter som uttrycks här är mina egna och representerar inte på något sätt Lunds universitets eller någon annan myndighets ställningstaganden.

torsdag 16 april 2015

Universitetshistoria

Lunds universitet fyller 350 år 2016-18 om någon till äventyrs skulle ha missat det. Vi är några som är inblandade i olika projekt som går ut på att fira denna tilldragelse. Inte helt oväntat planeras också några böcker.

Nu kan man ju kanske tycka att det redan finns tillräckligt med böcker om Lunds universitets historia. Och om man betraktar en graf som min kollega Daniel Normark gjort baserad på titelträffar på lika lärosätesnamn i Libris finns onekligen stöd för den uppfattningen.Daniel Normark©

Men faktiskt är det trots alla drygt tusen titlar om Lunds universitet motiverat att skriva nya historiska studier. Det beror inte bara att universitetet förändras. Det handlar också om att vårt sätt att förstå dessa organisationers historia förändras. Just balansen mellan tradition, att minnas att universitet funnits i 350 år, och förändring, är en av de styrkor som gör universitet till en av västerlandets mest långlivade institutioner vid sidan av kungahus, arméer och katolska kyrkan. Bara det en sak att fortsätta reflektera över i dessa yttersta av tider.

2 kommentarer:

  1. Bilden syns inte - nåt skumt med filen?

    SvaraRadera
  2. Jag var på TVHD-sessionen då det pågående universitetshistoriska projektet i Åbo presenterades. Intressant nog hade de ett liknande upplägg som vårt projekt.

    SvaraRadera