De åsikter som uttrycks här är mina egna och representerar inte på något sätt Lunds universitets e

De åsikter som uttrycks här är mina egna och representerar inte på något sätt  Lunds universitets e
De åsikter som uttrycks här är mina egna och representerar inte på något sätt Lunds universitets eller någon annan myndighets ställningstaganden.

onsdag 28 mars 2012

Loka

Har spenderat en natt i Nyköping och lärt mig att jag inte tycker om Loka, måste komma ihåg det.

Resor och mat

Hurra!

Äntligen undersökningen som jag väntat på. Det visar sig att resekostnaderna vid Lunds universitet ligger på nästan 30 kkr per år och anställd inklusive städpersonal, administratörer m.fl. om jag förstår det hela rätt. Det är väl ungefär en USA-resa och en Europa-resa per år. Kanske inte så mycket att yvas över trots allt, om det nu inte var för alla de anställda som reser väldigt lite. Det vore alltså ännu mer intressant att få fram en lista över hur olika kategorier på universitet reser, professorer, lektorer, ledning etc. Här finns uppenbarligen ett uppslag för LUM, liksom en lista över de mest resglada individerna.. Och det är förstås pinsamt att detta reportage görs av radions ekoredaktion och inte av någon universitetstidning med alla sina journalistiska resurser.

P.S. Sedan är det ju också tänkvärt att KTH och Stockholms universitet representerar för 7500 kr resp. 5.000 per anställd. Kan inte säga att det var mer mat eller dyrare där som jag minns det.

måndag 12 mars 2012

Telefonsamtal

Tidigare ringde min enda vän och sa att han gillade tonen i bloggen. Det var kul att höra. Han sa också att det nog fanns ett och annat som han själv kanske inte skrivit. Nej, man måste nog inte dela riktigt allt med alla.

Fast det är förstås lite tänkvärt, att det trots allt inte är så där jättehögt i tak. Jag är ju anonym, eller försöker i alla fall vara det, och det finns det trots allt skäl till måste jag motvilligt erkänna för mig själv. För jag tycker egentligen att man alltid ska kunna säga vad man tycker och så tycker jag att om det ska bli möjligt så måste man själv också föregå med gott exempel. Men här sitter jag och är anonym och får skämmas.

Missade möjligheter

Idag var en dag av missade möjligheter. Först fick jag reda på att jag vunnit en vinst i en utlottning som jag inte riktigt varit medveten om att jag deltagit i (som deltagare i en större jippogrej). Nu var det för sent att hämta ut min vinst.... så kan det gå.

Någon timme senare fick jag reda på att det funnits en annons ute på ett jobb inom universitetet som chef på en mindre avdelning som jag kunnat söka. Tyvärr hade bara deadline gått ut för några månader sedan. Ytterligare en missad möjlighet, men kanske lika bra eftersom ryktet säger att en äldre kollega också sökt och mot honom hade jag inte haft en chans. Kanske var jag inte heller särskilt lämplig när allt kommer omkring.

onsdag 7 mars 2012

Styrelseprotokoll oläsliga

Gud, ibland undrar man hur de lyckas. Vi betalar synnerligen väl tilltagen OH i vårt system. Tack och lov används de ofta för öppenhet. Alla protokoll från universitetsstyrelsen läggs t.ex. upp på en hemsida så att man kan ladda ner och läsa dem. Om det inte var för att länken till protokollen leder till en uppmaning att ladda ner Adobe Acrobat som man inte kan ta sig förbi. Hur är det möjligt att Lunds universitet som lever under så många lagar och förordningar ger Adobe Acrobat gratisreklam på sin hemsida utan att någon reagerar? Vad värre är, eftersom jag sitter på universitetets dator som är supersäkrad och omöjlig att ladda ner program på så är jag helt enkelt blockerad från att läsa styrelseprotokollen. Så var det med. Dit gick overheaden. Tack så mycket.

Universitetskollegiet

Ny arbetsordning vid Lunds universitet innebär att det inrättats ett Universitetskollegium om 48 ledamöter som ska föreslå rektor och prorektor till styrelsen som fattar beslut. Första mötet 15.15 nu på torsdag 8 mars och underlag kom 9.15 dagen innan, alltså exakt 30 timmar före mötet börjar. Prorektor är en viktig person som har goda förutsättningar att senare bli rektor och det är lite löjligt att skicka ut material endast 30 timmar före mötet. Säger en del om hur administrationen ser på kollegiets roll, ett rundningsmärke som bör tas så snävt som möjligt.

tisdag 6 mars 2012

Processer

Är med på en ansökan till en wallenbergstiftelserna som måste okeyas av rektor och det visar sig vara en underlig process. Beskedet har tidigare varit att man skriver en letter of intent som skickas in till en administratör som sedan senast 5 mars anger om rektor är villig att stödja ansökan eller inte. Får man stöd får man arbeta vidare med fullständig ansökan som ska in i slutet av mars. Fair enough. Den ansökan jag deltar i skickades in och vi fick positivt svar redan förra veckan, cirka sista februari, och går nu vidare med att skriva en hel ansökan som vi utgår kommer att stödjas av universitetsledningen. Så långt allt gott och väl.

Men så träffade jag en kollega i fredags som berättade att han har kallats till ett möte idag, 6 mars, för att diskutera de tjugotalet letter of intents som skickats in med anledning av utlysningarna i de aktuella wallenbergstiftelserna. Då blev jag lite undrande. Varför ska de träffas dagen efter det datum då besked senast var utlovat från universitetsledningen? Har alla tjugo fått OK denna första omgång och urvalet sker senare, vilket i så fall innebär att ett stort antal grupper arbetar helt i onödan med fullständiga ansökningar. Eller bedömdes den ansökan som jag är med i som så behjärtansvärd att vi fick carte blanche att gå vidare oavsett hur diskussionerna på mötet 6 mars faller ut? Processen som förra veckan verkade glasklar och genomtydlig har med ens blivit ett mysterium. Jag sa i alla fall åt min kollega att genast höra av sig om det visar sig att vår ansökan inte alls går vidare så att vi i alla fall slipper göra massa arbete i onödan.

måndag 5 mars 2012

Enkät

Jaaaa! De har gjort det igen. Med buller och bång har personalenkäten till alla anställda vid Lunds universitet öppnat, i alla fall skulle den ha gjort det 27/2. Det finns också en hemsida med information och pdf med vanliga frågor och alla enkätspörsmål listade. Men var är själva enkäten??? Som i alla projekt med minutiös planering och noggrant utvalda, välformulerade frågor har man missat det allra viktigaste, en länk så att alla vi som via epost anmodas att fylla i enkäten kan hitta den och göra jobbet. Det sägs att det bara tar tjugo minuter att fylla i enkäten, men ingen har ännu berättat hur lång det tar att hitta den. På frågan om hur vital information och nödvändiga arbetsredskap vidarebefordras till anställda blir det givna svaret att enkäten är det bästa exemplet på att det finns en del i övrigt att önska i den genren.

fredag 2 mars 2012

Forskningsämne

Hurra! Jag är professor i ett forskningsämne... Det var jag faktiskt inte på min förra tjänst. Inte för att det är någon fördel eller gör någon skillnad. Det är bara lustigt att Högskoleverket och Statistiska centralbyrån ägnar sig åt att lista forskningsämnen samtidigt som högskolor och universitet ska ha större autonomi. Nåja, nu inrättas ju tjänster och forskarutbildningar tack och lov utan någon som helst hänsyn till om ämnet finns med på HSV:s lista eller inte. Hoppas det kan fortfara att vara på det viset. Ändå kan jag gona mig åt att företräda ett "riktigt" forskningsämne. Man får passa på och glädja sig åt det lilla.

Turordningskretsar

Jag älskar LAS. Har nu arbetat på Lunds universitet i ett och halvt år och fick just första samtalet med min prefekt om risken att placeras i samma turordningskrets som någon eller några andra varslade forskare. Vi kom överens om att det nog inte var någon större risk, men bara tanken att jag skulle varslas endast arton månader efter att jag övertalats att ta jobb här och flyttat hit hela familjen är svindlande. En effekt som bara kan ha LAS som yttersta orsak. Kanske är min reaktion, förnöjelse istället för panik, respektlös på gränsen till dåraktig, det är lätt att vara kaxig med en tillsvidareanställning. Men detta hade också något positivt med sig genom att min prefekt helt ovetandes gav mig ett argument som jag famlat efter någon vecka i ett helt annat ärende. Jag är tjänstledig från en tjänst hos min gamla arbetsgivare och vill egentligen få den tjänstledigheten förlängd ytterligare ett år, till hösten 2013. Jag har dock inte kunnat producera ett enda hållbart argument för en sådan förfrågan. Men här var det argument jag letat efter. Om jag riskerar att bli varslad av min nya arbetsgivare är det inte svårt att förstå att jag ber om ytterligare ett år tjänstledighet trots att alla vet att jag knappast kommer att gå tillbaka. Ett problem mindre att hantera, i alla fall tills jag placeras i en turordningskrets och riskerar varsel.

Puffen

Har haft lite med Pufendorf-institutet att göra och just nu är det sökomgång med teman och studiegrupper för 2012/13. Häromdagen fick jag frågan från en kollega om urvalsprocessen för temaansökningar. Det visade sig att hon inte riktigt visste om hon var med på en temaansökan eller inte. Eftersom hon anmält intresse till huvudsökande och sedan inte hört mycket mer, inte ens sett den slutliga ansökan, kom vi överens om att hon förmodligen inte var med annat än möjligen som associerad. Det intressanta är på vilket löst sätt vissa temaansökningar till Pufendorf tydligen kan komma till. Jag trodde att det krävdes i alla fall några möten med intresserade och en ansökan som i alla fall de som stod med på hade läst, kommenterat och godkänt. Kanske är det också så, men möjligen inte i riktigt alla fall.