De åsikter som uttrycks här är mina egna och representerar inte på något sätt Lunds universitets e

De åsikter som uttrycks här är mina egna och representerar inte på något sätt  Lunds universitets e
De åsikter som uttrycks här är mina egna och representerar inte på något sätt Lunds universitets eller någon annan myndighets ställningstaganden.

onsdag 12 december 2012

Lundagård bäst

Nu har de gjort det igen. Lundagård publicerar åter ett avslöjande reportage om universitetet och får en allt klarare ledning i kampen om vilket tidning som är bäst på att bevaka Lunds universitet.  Denna gång handlar det om glada och kostsamma bjudningar för att locka studenter från olika delar av världen till universitetet. Tyvärr kommer Lundagård dock inte hela vägen fram eftersom de inte tagit med kostnader för alla universitetsanställda som åker till dessa evenemang, utgifter som förmodligen ligger långt över de kuvertavgifterna som visar sig kunna summeras till nära 260 000 kronor för elva tillfällen.

Intressantast av allt är att denna verksamhet inte alls utvärderas. Det finns inte ens planer på utvärderingar. Man hoppas verkligen att bitr chef för externa relationer är felciterad när denne påstås säga att "Vi behöver utveckla nätverken och lyssna på vad våra alumner vill innan vi kan sätta några konkreta mål". Ursäkta, är det alumnerna som ska bestämma syftet med verksamheten? Nej, det klart att det inte är. Istället borde bitr chef för externa relationer och dennes kolleger fråga sig vad universitetet vill med utgångspunkt i den strategiska planen. Är dessa bjudningar på andra sidan världen i så fall rätt sätt att uppnå det som universitet vill? Om universitetet inte vill något annat än att höra vad alumnerna vill så sluta genast med dessa bjudningar och fråga dem över Skype först. Ta sedan ställning till om det som då kommer fram ligger i linje med den strategiska planen och hjälper universitetet att uppnå de mål som finns fastställda där. Utarbeta en konkret plan för verksamheten och se till att de medel som spenderas är i enlighet med planen. Hur svårt kan det va? Om bitr chef för externa relationer är korrekt citerad är det inget annat än hål i huvudet och denne borde omedelbart utsättas för någon slags kompetenshöjning, alternativt andra mer passande arbetsuppgifter. Men min fasta övertygelse är att ingen är utom räddning. Jag hoppas på en dementi och korrigerat uttalande i nästa nummer.

Nåväl, det som är mest upprörande är dock att detta gäller en stödfunktion. Här kan man tydligen med rektors välsignelse anordna syfteslösa vinmottagningar på andra sidan jordklotet utan att behöva bekymra sig om strategier eller utvärderingar. Så är det inte när det gäller kärnverksamheten. Både forskning och utbildning blir regelbundet granskat—av universitetet självt, av Högskoleverket och av olika finansiärer—utefter kriterier som ofta är nära nog löjeväckande. Inga resurser är för stora, inga granskningar för omfattande för att inte kunna anställas på oss som är dumma nog att intressera oss för universitetets kärnverksamhet (som alltså inte är externa relationer även om det är lätt att få för sig det). När ska administrationens alla påhitt granskas på samma sätt som forskning och utbildning undrar man stilla? När ska bitr chef för externa relationer reagera på den upprörande felcitering som han uppenbarligen blivit utsatt för?

3 kommentarer:

  1. Hej Lundaprofessorn,
    Tack för berömmet!
    Tänkte bara kommentera några av de sakerna som du skriver om.
    Ja, du har rätt i att vi inte kom "hela vägen fram" i att vi inte räknade med resor/hotell/lönekostnader. Kostnaderna är, som du säger(och som vi skriver i en brasklapp), i själva verket långt över de 260 000 kronorna som anges.
    Anledningen till att vi räknar med det är att avdelningen själva inte vill isolera kostnaderna för detta till dessa träffar. Ofta har de haft flera möten eller liknande "i närheten", så att kostnaderna för resorna och hotellen har flera syften.
    Istället för att försöka oss på att själva värdera hur stor del av kostnaderna är till vad, och på så sätt riskera att summorna blir en diskussionsfråga som tar fokus från huvudgrejen, valde vi att räkna konservativt så att siffrorna vi fick fram inte skulle kunna kritiseras.
    Huvudpoängen - att universitetet med denna verksamhet sysslar med något utanför kärnverksamheten på ett sätt som känns onödigt vidlyftigt - tycker jag kommer fram ändå, de lägre summorna till trots.

    Och, ja. Citaten är korrekta, dokumenterade och (när de begärde) uppvisade för den citerade innan publicering!

    Mvh,
    Max Jedeur-Palmgren, redaktör för Lundagård
    max@lundagard.se

    SvaraRadera
  2. Hej själv! Åter, bra jobbat. Jag förstår problematiken. Och det stämmer säkert att många av de lundaanställda som är med på dessa evenemang har rest även på andra uppdrag. Därför blir det svårt att räkna på kostnaderna för deras medverkan. Fanns det resurser borde man dock försöka kolla vad all denna verksamhet, framför allt i Kina inbillar jag mig. består i och leder till. Men jag är rädd att det kräver så stora insatser att det kan vara svårt att få fram. Det finns också en annan aspekt. Kina är en diktatur, ska universitetet verkligen vara där så mycket som vi är?

    SvaraRadera
  3. Observera att Lundagård följde upp detta reportage i sitt nummer 7, 2013. Bra jobbat igen!

    SvaraRadera