De åsikter som uttrycks här är mina egna och representerar inte på något sätt Lunds universitets e

De åsikter som uttrycks här är mina egna och representerar inte på något sätt  Lunds universitets e
De åsikter som uttrycks här är mina egna och representerar inte på något sätt Lunds universitets eller någon annan myndighets ställningstaganden.

torsdag 2 augusti 2012

MAX IV och ESS redan 133 procent dyrare

Innan ESS påbörjats och Max IV inte ens är halvfärdig har universitetets kostnader för dessa anläggningar höjts från 30 till 70 miljoner per år enligt ett färskt pressmeddelande. Universitetets åtagande stiger enligt detta till hela 130 miljoner, men resterande 60 vill man att staten chippar in. Hur det går om staten inte lyder rektor och universitetsstyrelse i denna fråga är höljt i dunkel.

Klart man bör ha en åsikt om denna kraftiga fördyring för universitetet, faktiskt drygt 133 procent! Fyrtio miljoner per år är inte kattskit. Det motsvarar nästan hela den institution som jag själv är anställd vid. Nu är det förstås inte så man räddar ESS och MAX IV genom att börja lägga ner institutioner. Istället tas pengarna så småningom in på ett nytt medelsfördelningssystem där MAX IV och ESS förklaras som fridlysta och erhåller de medel som lösgörs. Det är i alla fall min förutsägelse. Det blir dekanerna för områden med mindre resurser enligt det nya tilldelningssystemet som får göra urvalet och sedan hålla i yxan.

Mer allvarligt tycker jag är att dessa satsningar nu börjar visa sitt rätta ansikte. Det har länge ställts garantier för att dessa anläggningar inte kommer att bli några gökungar som äter resurser från övriga universitetet som enligt alla utfästelser ska kunna fortsätta ståta med den bredd och ämnesbas som borde vara en självklarhet för varje universitet med självaktning och som gör skillnaden mellan Lund å ena sidan samt Växjö, Karlstad och ... Ö-sund å den andra. Nu måste styrelsen sätta ner foten och säga att "OK denna gång, men inte mer än så här. Här går gränsen." Ett sådant styrelsebeslut är i alla fall ett minimum för mitt fortsatta förtroende.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar