De åsikter som uttrycks här är mina egna och representerar inte på något sätt Lunds universitets e

De åsikter som uttrycks här är mina egna och representerar inte på något sätt  Lunds universitets e
De åsikter som uttrycks här är mina egna och representerar inte på något sätt Lunds universitets eller någon annan myndighets ställningstaganden.

lördag 18 december 2021

Pandemin igen

Antar att alla nu är trötta på diskussioner om pandemin hit och dit. Det hela har pågått i nästan två år och tycks aldrig vilja ta slut. Det som föranleder detta inlägg handlar dock om vad som gäller och hur läget ser ut samt att detta inte rapporteras alls.

Jag efterfrågade från våren 2020 tydliga kriterier för när olika rekommendationer och restriktioner ska införas eller lyftas bort. Det tog till våren 2021 innan sådana utarbetades. Regeringen gav då Folkhälsomyndigheten i uppdrag att utveckla och konkretisera nivåer för smittskyddsåtgärder i slutet av april 2021, något som rapporterades i mitten av maj samma år. I Folkhälsomyndighetens redogörelse finns tydliga kriterier för när de olika nivåerna 1-3 ska gälla och vilka rekommendationer och restriktioner som då ska införas.

Det som diskuteras nu är en övergång från nivå 1 som infördes 8 december och nivå 2. För att nivå 1 ska gälla ska vaccinationsgraden vara över 70 procent för alla över 18 år. Totala antalet patienter i slutenvård ska vara under 100 varav högst 25 i intensivvård. Och smittspridningen ska vara under 50 fall per 100000 invånare räknat med 14-dagars incidens. Av dessa fyra kriterier är två uppfyllda och två inte uppfyllda. För att nivå 2 ska gälla krävs ännu lägre vaccinationsgrad samt att totala antalet patienter i slutenvård ska vara under 300 varav högst 70 i intensivvård. Här ska smittspridningen vara under 200 fall per 100000 invånare räknat med 14-dagars incidens.

Hur ser då siffrorna ut just nu? Per 15 december som är senast rapporterade datum gällde följande. Vaccinationsgraden är skyhögt över det som krävs för en övergång till nivå 2 och smittspridningen är långt under. Det är svårt att få fram siffror, men av det som framgår i olika grafer får jag fram en smittspridning på cirka 330 fall per 100.000 invånare med 14-dagars incidens, men i snabbt ökande. Samtidigt är totala antalet inlagda patienter 500 varav knappt 80 på intensivvård.

Ser man till smittspridning och antalet inlagda bör man gå upp till nivå 2 nu direkt. Ser man till vaccinationsgrad bör man ligga kvar på nivå 1. Min gissning är att den sammantagna bilden leder till en höjning till nivå 2 inom kort. Skälet är att smittspridningen är snabbt ökande. Till det kommer att vaccinerna som används visat sig inte alls ge det skydd som man hoppades på för bara några få månader sedan. Av de som hamnar på intensivvård nu är 60 procent ovaccinerade. Det är förstås en rejäl överrepresentation genom att cirka 80 procent över 18 år är vaccinerade. Men det betyder ändå att mellan 2-3 fullvaccinerade hamnar på intensivvård varje dag, något som trots allt måste betraktas som ett underbetyg för vaccinet. I framtiden krävs kanske påfyllnad två gånger per år för ett hyfsat skydd. Det är långt mer än vad man trodde tidigt i höstas och därför känns nog kriteriet om vaccinationsgrad inte särskilt relevant längre även om det uppenbarligen håller antalet intensivvårdspatienter nere.

Så ser alltså läget ut idag (eller egentligen 15 december). Men det som stör mig är att inget av detta rapporteras i medierna. Trots ivrigt letande och extrema mängder spaltkilometrar om läget rapporterar ingen enda om vilka kriterier som faktiskt gäller för en övergång från nivå 1 till 2. Istället skriver alla om vad det kommer att innebära. Enda sättet att få klarhet i de kriterier som ställts upp är att själv leta upp Folkhälsomyndighetens rapport som utgör svaret på regeringsuppdraget i april 2021. Inte heller rapporteras någonstans vilka värden som gäller för de indikatorer som används för att avgöra övergång från nivå 1 till 2. Sådant får man själv försöka ta reda på genom att läsa av olika grafer.

Det är frustrerande att vi har en sån usel journalistkår som inte kan ta reda på och på ett begripligt sätt redogöra för basfakta i ärendet så att vanliga människor kan skapa sig en egen uppfattning om hur läget ser ut och om någon nivåförändring är att vänta. Detta utan att behöva behöva ägna någon halvtimme eller så för att göra det själv. Tydligen gäller numera var och en sin egen journalist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar